måndag 29 juli 2013

Spara pengar genom planering




Ett exempel på hur man kan gå tillväga när man planerar sitt finansiella liv.


Det här blev en extremt dyr månad för oss. Alla kostnader är dock inte lika hemska som de ser ut då flera av dom egentligen borde delas ut över hela året. T.ex så köpte vi hundmat i storpack för 2.000kr och det var nästan dubbelt så billigt som om vi skulle köpa små förpackningar varje månad. Vidare så köpte jag ett årskort hos den lokala kollektivtrafiken för 3.500 kr, också nästan dubbelt så billigt som att köpa månadskort som jag gjort tidigare. Genom att lägga ut lite högre summor direkt kan man spara mer i det långa loppet. 

Vi betalar vår hemförsäkring (Gjensidige, ett bolag ett flertal av mina läsare äger gissar jag på ;) ) en gång om året och den tråkiga fakturan kom den här månaden också, 1.500 kr. Inte mycket att spara där genom att betala en gång om året. Eller jo, faktiskt då de tar ut en fakturaavgift för varje pappersfaktura de skickar. Note to self: Kolla upp om man kan få det på E-faktura.

Rena nöjesutgifter i juli var t.ex vår lilla minisemester. Mitt jobb betalade en del av den men några tusen gick till hotell och mat. Och som om inte ovanstående utgifter var hemska nog så funderar vi på att åka på semester i vinter och vill därför köpa biljetterna redan nu så att vi kan få dom billigt.... Skriver mer om detta i nästa inlägg när vi bestämt vart vi ska åka. Och efter det blogginlägget ska julis månadsbokslut presenteras.... det kommer nog inte bli rolig läsning.


fredag 26 juli 2013

Äga färre saker?





Citatet ovan kommer från filmen Fight Club som i sin tur kommer ifrån boken Fight Club skriven av Chuck Palahniuk. Den boken är för övrigt ett bra exempel på när filmen, i mitt tycke, är bättre än boken. Filmen som är regisserad av David Fincher är ett rent mästerverk och kan kanske vara den bästa filmen jag sett i hela mitt liv. Då är det iofs kanske inte konstigt att boken inte riktigt når upp lika högt. 

Nåväl, det var inte om filmen eller boken jag skulle skriva nu utan om citatet. Det är ett intressant citat. Ett citat som jag aldrig riktigt vetat hur jag ska tolka det. Och om jag inte vet hur jag ska tolka det så kan jag inte veta om det ligger någon sanning i det. Olika dagar läser jag det på olika sätt. Dock så tror jag att jag nu - efter att jag börjat mitt sparsamma liv - har kommit det närmare.

Vi kan ta exemplet med min väska först. Jag har alltid med mig en axelväska. Fylld med diverse saker. Saker som jag behöver och som jag kanske kan behöva. Det är alldeles för mycket saker för att kunna stoppa i fickor. Framförallt så kommer den största tyngden och otympligheten från att jag ofta har med mig en bok. Så jag har vant mig vid detta och har så länge jag kan komma ihåg alltid haft en axelväska med mig. Vart jag än ska. Det har varit en slags trygghet kan man säga. Att alltid vara redo för vad som än händer.

Men de senaste veckorna har jag då och då gjort något helt annorlunda - iaf för mig. Jag har stoppat nycklarna, mobilen och mina betalkort i fickorna och... nöjt mig med det. Det är en väldigt bra känsla. En väldigt annorlunda känsla. En känsla av frihet. Dock tappar jag lite av "trygghetskänslan". Jag vet egentligen inte vad som är bäst. En kombination kanske? Byxor med många fickor i? Hm, kanske ingen dum idé.

Jag tycker att detta har en koppling till att äga många saker. Nu när jag slutat köpa massa saker kan jag fokusera på ett helt annat sätt. Istället för att köpa fem slipsar så köper jag en. Den enda som egentligen verkligen vill ha. Och detta går igen i så många av mina köpbeslut. Jag har börjat tycka det är skönt att äga färre saker. Det ger mig mer kontroll över mitt liv på något sätt. Det är en känsla av att veta var man har sina saker. Ens tankar fokuseras bättre när de inte behöver spänna över lika många saker. 

Svaret är kanske inte att "man ska äga färre saker" utan kanske mer ett "man ska äga få men riktigt bra saker istället för många och halvbra"?

Så därför kom jag att tänka på detta citatet igen. Det ligger helt klart något i det. Exakt vad det är vet jag fortfarande inte än men... jag är på väg att förstå det mer iaf. Jag har börjat förstå munkar som avsäger sig alla sina egendomar. Det måste vara en väldigt speciell känsla. Jag hade velat pröva på att göra det om man bara hade kunnat gjort det för en vecka eller två. Att veta att man fortfarande äger allt och att man snart ska gå tillbaka till dem skulle nog förstöra syftet lite med det dock. 



Nåväl. Som en slutnot kan jag uppmana dig att gå och se Fight Club om du inte gjort det innan. Googla dock inte för mycket på filmen innan du ser den då chansen är stor för att du ska råka se en hel del viktiga spoilers som kommer förstöra din upplevelse av filmen.

Du kan börja med att se trailern här under. (Akta dig för kommentarerna dock.)








Hoppas att alla har en bra semester. Själv sitter man på ett varmt kontor med jobb upp till öronen.


måndag 22 juli 2013

Minisemester




 Har alltid mycket att göra på sommaren så för mig är det omöjligt att ta semester nu. Det brukar bli på vintern istället. Detta är dock helt okej då det är mest på vintern jag vill åka ifrån Sverige. Hur som helst så var jag tvungen tvungen att åka iväg på en kort tjänsteresa nyss så passade på att ta med mig frugan och ta ledigt några dagar. 

Det är fantastiskt vad man kan bli upppiggad efter lite semester, även en kort en. Att bara gå runt, äta gott, titta på saker och umgås med den som man tycker bäst om kan vara rent meditativt. För att inte prata om känslan av att vakna på ett hotellrum till ljuden av gatan nedanför och... kunna ligga kvar. Inte behöva titta på mobilen, rusa iväg till jobbet eller ha massa "måsten". 

Dock kostar resor och nu får vi se hur mycket vi får över att spara den här månaden. Jobbet betalade en del av resan så det blev inte lika hemskt som man kan tänka sig. Tror att de vanliga 12.000 kronorna blir svårt att få ihop dock. Men vi ska försöka! 

Har märkt att det är svårt att vara sparsam på resor. Allting kostar väldigt mycket och man rationaliserar allt med att "det är ju semester iaf". Men istället för de dyraste restaurangerna kan man ta de lite mer vanliga. Istället för att åka taxi överallt kan man åka kommunalt. Etc. Jag spenderade dock enormt mycket mindre pengar än jag hade gjort på en semester för ett år sedan, innan jag började mitt nya sparsamma liv. 

Nåväl, nu är man tillbaka på jobbet, och i stressen i ekorrhjulet. Sommarna är lite lugnare än vanligt iaf. 

EDIT: Såg att räkningen för hemförsäkringen hade kommit medan vi var borta. 1.500 kr extra kostnad den här månaden. 12.000 kr blir helt klart svårt. 

onsdag 17 juli 2013

Folk vill inte förstå att man kan bli ekonomiskt oberoende




 En sak som förvånar mig enormt mycket är hur folk reagerar när man berättar att man sparar pengar för att någon gång kunna sluta arbeta. De flesta blir väldigt förvånade och många till och med arga. Nästan innan man ens sagt klart meningen så kan de haspla ur sig saker som dessa (eller olika variationer på dom);

1. -"Jaha! Och tänk om du dör imorgon då?!"
2. -"Ja, jag vill iaf inte lida nu bara för att bli rik i framtiden!"
3. -"Amendu, det fungerar inte så i verkligheten."

Jag blir lika förvånad varje gång. I mitt huvud så borde de tycka att det är intressant och fråga mer. Istället reagerar dom tvärtom och försöker trycka bort det som jag precis sagt.

Jag försöker alltid vara lugn och förklara för dom så att de kan förstå men det är svårt. Det blir nästan alltid samma diskussioner. Om vi tar dom i tur och ordning:

-"Jaha! Och tänk om du dör imorgon då?!"
-"Det är ju inte rationellt att tänka så. Om du tänkte så skulle du ju sluta ditt jobb nu och gå ut och spendera alla dina pengar idag för att det finns en risk att du kan dö imorgon men det gör du ju inte, eller hur? Om du ska se på det rationellt så bör du ta genomsnittlivstid i åtanke. OM du vore 75 år och jag föreslog detta för dig, DÅ hade ditt argument varit legitimt men du och jag har antagligen minst 50 år kvar att leva."
-"Ja, jag vill iaf inte lida nu bara för att bli rik i framtiden!"

Sen kan diskussionen gå vidare till andra invändningen. Eller ibland börjar den med den andra invändningen;

-"Ja, jag vill iaf inte lida nu bara för att bli rik i framtiden!"
-"Men det handlar inte om att lida nu, jag lider inte ett dugg av att göra detta. Tvärtom så mår jag bättre än på länge."
-"Ah, okej. Men JAG måste iaf äga sak Y/bil X/hus Z/gå till restaurang W."
-"Varför? Du hade inte den för några år sedan, var du olycklig då?"
-"Nej, men nu måste jag ha den."
-"Varför? Vore du inte lyckligare med din gamla sak Y/bil X/hus Z som fungerade perfekt då, och istället ha mer tid. Tid att göra vad DU vill göra med ditt liv. Ditt enda liv."
-"Ahmen, jag vet inte. Hur som helst så fungerar det inte så i verkligheten."

Sen kan diskussionen gå vidare till tredje invändningen. Eller ibland börjar den med den tredje invändningen;

-"Aja, men det fungerar iaf inte så i verkligheten."
-"Hur menar du? Att bli rik på aktier?"
-"Ja, precis. Folk förlorar bara pengar på det."
-"Berätta mer, varför förlorar de pengar, vilka har gjort det och hur mycket."
-"Äh, jag vet inte.... Men det fungerar inte iaf. Det vet jag."
-"Hur vet du det?"
-"Jo men du vet, man läser ju så mycket om sånt... i Aftonbladet och liknande."
-"Men det stämmer ju inte. Om du lägger bara lite tid på att läsa på om aktier skulle du förstå det också."
-"Aja..... Men du, pengar är inte allt här i världen. Att vara lycklig är mycket viktigare!"

Ooooch så börjar diskussionen om igen med någon av de ovanstående invändningarna. 

Jag antar att någon form av avundsjuka är inbundet i detta. Många känner nog på sig själva att de inte kan genomföra detta. Antigen på grund av deras (inbillade) okunskap eller bristande motivation. Och att då någon annan kan göra det måste kännas tufft. För tufft för att acceptera. Då blir det en försvarsmekanism för dom att säga att det är "Omöjligt!". Gärna så högt så att de lurar sig själva. 

Väldigt tråkigt detta. Resultatet blir ju att folk som sparar slutar prata om det med folk som är så indoktrinerade i "köpa-tänket". 

Jag måste dock lägga till något positivt till sist. Sanningen är faktiskt att de flesta blir arga eller chockade när man säger det. Men ibland efter att diskussionen slutat, ibland några minuter efter, ibland några dagar efter, när de har de lugnat ner sig, blir dom lite intresserade och kommer ofta med frågor om hur det fungerar och så. Det är lite kul i alla fall!

söndag 14 juli 2013

Nyttigare, billigare, enklare, snabbare




Jag har lite problem med lunchen när jag jobbar.

Om jag tar med mig från middagen kvällen innan är det jobbigt att dels laga extra, dels ta med sig och dels extra disk. Lunchen tar alltid för mycket tid och jag skulle hellre vilja hinna jobba lite mer under den tiden. Äter jag ute är det äckligt ibland och tar jag med mig lunch kan den smaka dåligt pga. uppvärmning i micro och dylikt. Att äta lunch ute är extremt dyrt. Att ta med sig kostar ibland mycket också. Ofta är maten för fet och med för lite näringsämnen i. 

Så nu har jag kommit på en lösning. Jag gör en egen havregryn/smoothie-blandning till lunch och dricker. Det är billigare, snabbare, nyttigare och enklare. Och gott ändå. Bara fördelar! Det känns inte lika tillfredställande som att äta ett mål varmt mat men just nu så uppväger fördelarna nackdelarna för mig. 


Så den som jag gör just nu innehåller följande:

  • Havregryn (nästan hälften utgörs av havregryn för att jag ska bli mätt)
  • Mjölk 
  • Olika bär
  • Spenat
  • Ingefära
  • Chili
  • Någon frukt

Frukt kan jag ta på jobbet och resten av ingredienserna kostar inte många kronor så det blir superbilligt. Jag borde dock köpa kvarg och ha i också. 

Havregryn är ju ren dynamit i matväg som innehåller det mesta som kroppen behöver.

http://www.axa.se/Ma-bra-coachen/Nyttiga-tips/havre/


Vad kan man mer ha i för att den ska bli godare/nyttigare?

torsdag 11 juli 2013

Steam Summer Sale





Äntligen! Steam har börjat sin årliga sommarrea!

http://store.steampowered.com/

För er som inte vet vad Steam är så är det en internettjänst som säljer PC-spel. De har väldigt kända reor då de sänker sina priser enormt mycket. Ibland med så mycket som 90%. Detta gör att man kan spara väldigt mycket på att bara köpa spel under dessa reor.

För några år sedan spelade jag nästan bara Xbox 360 och Ps3. Då lade jag ungefär 3.000-4.000 kr/år på spel. Nu när jag jag är PC-spelare och bara köper spel på Steam-reor så lägger jag kanske max 700 kr/år på spel men köper antagligen fler spel. Det är ganska mycket billigare. 

Så för er som gillar tv-spel blir detta dagens spartips!



Om jag nu bara kunde hitta lite tid för att spela mina billiga, nyinköpta spel också så hade alltid varit perfekt...


tisdag 9 juli 2013

Den hemliga utgiften på 40.000 kr i augusti.






Har ju skrivit en del i bloggen om att en utgift kommer att komma runt augusti på ca 40.000 kr. Vill ju vara anonym och detta är lite jobbigt men vill ändå informera er läsare om vad det för något ungefär iaf. (Jag avskyr själv att vara nyfiken så ska inte göra samma sak mot er. Har man sagt A, etc.)

Kortfattad så är det helt enkelt så att en vän till familjen har lite problem och behöver pengar till en operation. Min fru och jag och en del andra människor ställer upp och hjälper till med lite pengar.

Detta kan kanske ses som ironiskt på en blogg som handlar om att tjäna pengar. Men jag vill ha pengar, jag vill vara rik, framförallt för att kunna vara fri och göra vad jag vill, inte oroa mig så mycket etc. Men det finns andra viktiga saker och detta är en sådan sak. Kan inte tänka mig bättre spenderade slantar. 

Oh, well. Hoppas att allting löser sig. Det brukar det göra. 


söndag 7 juli 2013

-2.891 kr + huvudvärk = Chrimatistikos




Dumt, dumt, dumt. 

Vaknar upp med enorm huvudvärk och ett meddelande från BankDroid på mobilen som säger "2.891 kr har dragits från ditt konto"

Var ute igår. Vet inte var exakt vad jag lade pengarna på men det blev helt klart för mycket. Iaf för mycket för mitt nya jag. För ett halvår sedan var tre tusen kronor för en utekväll inte så jättekonstigt men jag har ju skärpt mig nu och ska inte slösa pengar på meningslösa saker. Hade absolut kunna haft lika kul om jag bara spenderade en fjärdedel av det. Men alkoholen gör ju att man inte riktigt tänker klart...

(Tänker nu direkt tankar som: "Hade jag investerat dom slantarna till 5% direktavkastning så...")

Aja, gjort är gjort. Det är bara att acceptera och gå vidare. Det var iaf en fantastiskt rolig kväll. Nu ska jag gå till ett mörkt rum och fortsätta tycka synd om mig själv :)





fredag 5 juli 2013

Utdelning per månad

Vårt mål är att kunna leva på utdelningen från våra aktier i framtiden. Därför är det kul att titta på hur mycket utdelning vi får varje månad. I framtiden, när vi lever bara på utdelningarna, kommer det vara väldigt roligt att planera detta. Man kanske göra en extra dyr resa på våren när man får lite mer och sedan kanske lite billigare saker någon annan månad. Eller så kan man varje år räkna ut vad man totalt får i utdelning men dela upp det jämt över varje månad. Ett sätt vore ju att samla allt man får in varje år, dela det på tolv och sedan ta ut den summan året efter varje månad som månadslön. Det är ett säkert sätt då man alltid vet exakt vad man har och om aktiemarknaden helt plötsligt skulle krympa och flera bolag sluta ge utdelning så har man fortfarande en buffert kvar. Dock gillar jag inte att ha så mycket kapital oanvänt i aktieportföljen.... Aja, vi får se hur vi gör då. Det är ju några år kvar tills dess.

Diagram som dessa är mycket viktigare än vad marknadsvärdet på aktierna är då jag ändå inte planerar att sälja någon av dom. 


Såhär ser det ut i dagsläget:





Och mer exakt ger varje aktie såhär mycket:



Inte så mycket än så länge. Men det ökar sakta men säkert! 

måndag 1 juli 2013

Budgetgenomgång juni

Här är en genomgång för hur mina olika budgetar ser ut. Budgetarna är bara för att leda mig på rätt väg och då de kan vara svåra att planera så kommer jag nog vid olika tidpunkter ligga mycket över budget eller mycket under. Det viktiga är att det ungefär går åt rätt håll iaf.





Ovan är min budget för totala tillgångar (Aktier, kontanter och Trustbuddy). Det är ett utdrag från budgeten i mitt första inlägg här på bloggen (15-årsbudgeten). Ligger en del över. Men som jag skrivit tidigare kommer en utgift på ca 40.000 kr snart som kommer ta ner våra totala tillgångar till en nivå mer lik budgeten. 






"Nyckeltalet Yield on Cost kan användas för att beräkna hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina inköpspriser av aktien. Det är alltså ett bra mätvärde för att se att du har bra avkastning idag på din investering." Saxat från aktiekunskap.nu. 
Denna ska helst ligga på över 10% om femton år. Den kommer sänkas temporärt med varje nytt aktieinköp som har en lägre direktavkastning än min nuverande YoC men höjas i takt med att bolagen höjer sin utdelning. 





Sist men inte minst. Detta är mitt allra finaste diagram. Detta är vår väg till frihet. Detta är hur mycket vi får i utdelning varje år med vårt nuvarande aktieinnehav. Denna har jag även i versionen "Utdelning per månad och person". När det diagrammet börjar komma upp i över 20.000 kr kommer jag och min fru vara väldigt lyckliga. Då behöver vi aldrig jobba mer igen om vi inte känner för det. (Just nu får vi modesta 130kr/månad/person i utdelning...)